MdL architecten
Admiraliteitskade 89b
3063 EG Rotterdam
info@mdlarchitecten.nl

t 010 4781414
f 010 4765653

15 Recreatiewoningen voor Speciale Doelgroepen

MdL Architecten heeft dit project voor speciale doelgroepen in 2001 geinitieerd en marktpartijen bij elkaar gezocht.

De Koning Wessels Vastgoed bv heeft de ontwikkeling van de recreatiewoningen in 2006 op zich genomen.
De locatie van het perceel van Caritas (grondeigenaar) is gelegen aan de rand van het dorp Hoeven en in de directe nabijheid van Bosbad Hoeven, een bosrijk en groot recreatief complex.

Op voorstel van MdL heeft Caritas, vanuit haar gedefinieerde sociale doelstellingen (charitatieve instelling), gekozen voor een ontwikkeling met hoge sociale kwaliteitswaarde. Dit wordt niet alleen door de keuze van een recreatiefunctie voor speciale doelgroepen bereikt, maar ook door een hoogwaardig terreininrichtingsplan (milieu) te realiseren.  De speciale doelgroepen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit kinderen uit kansarme milieus (met familie c.q. begeleiders), jongere en/of oudere minder validen of geriatrische patienten.  De ontwikkeling beoogt te zorgen voor meer diversiteit in het gebied. Tot nu toe zijn in het omliggende gebied voornamelijk gelijksoortige  vakantiebungalows gerealiseerd.

Alle woningen en het terrein zijn ontworpen op rolstoeltoegankelijkheid en voorbereid op minder validen.
Een deel is geschakeld ontworpen. Middels een woningscheidende schuifwand kunnen deze woningen opgedeeld worden in twee kleinere, afzonderlijke recreatiewoningen. Bij verhuur aan grotere groepen (bijv. door een zorginstantie) kunnen de scheidende wanden worden opengezet.
Deze geschakelde woningen liggen in een aantal van 8 rondom een gemeenschappelijk ingericht terrein, waar evt. grotere groepen gebruik kunnen maken van bijv. rolstoelvriendelijke bestrating, zitplekken en bv. barbecues. Door verschillende woningtypen te ontwikkelen  kan de verhuur flexibel kan worden verdeeld.
De ongeschakelde woningen zijn meer prive gelegen en afzonderlijk te gebruiken, al dan niet door een gezin met een gehandicapt familielid.
Elk type woning heeft een extra brede centrale entreezone, waar rolstoelen gemakkelijk kunnen draaien en ook kunnen worden opgeladen. Deze zone wordt ruimtelijk benadrukt doordat de hele vrije hoogte tot onder de kap hier te ervaren is.

Voor de materialisatie is gekozen voor materialen welke een natuurlijke en recreatieve uitstraling bezitten. De associatie met een natuurlijke en bosrijke omgeving speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom is er o.a. gekozen voor leisteen gevel- en dakbekleding in een grijs gemeleerde kleur. De hardhouten kozijnen en lamellen worden afgewerkt met een transparante beits.

Het plan is genomineerd voor de Welstandsprijs 2006 t/m 2008 regio Noord-Brabant.