MdL architecten
Admiraliteitskade 89b
3063 EG Rotterdam
info@mdlarchitecten.nl

t 010 4781414
f 010 4765653

Woningbouwprijsvraag meerlaagse houtskeletbouw, Malmo, Zweden

De prijsvraaglocatie, waarvoor MdL een prijswinnend ontwerp maakte, ligt nabij het centrum van Malmo, aan het waterfront, langs een weg die je direct naar het weidse achterliggende landschap leidt. En goede plek om te wonen, voor verschillende doelgroepen.

De verscheidenheid in kwaliteiten van deze specifieke plek in relatie tot haar omgeving is de reden om zoveel mogelijk verschillende soorten mensen (met uiteenlopende budgetten) juist de gelegenheid te bieden om hier te kunnen wonen.

Vandaar dat er een woningblok is ontworpen, in hoge dichtheid, zonder dat het anoniem wordt en zonder de kwaliteit privacy te moeten missen.

Concept :

Om een divers en gevarieerd woningblok te maken is gekozen voor een mix van woningtypen, in een steeds unieke woning die vanuit een basismodule is ontwikkeld. Het voordeel van het leven in een stad wordt gecombineerd met een passende buitenruimte voor ieder woningtype, in afmeting gerelateerd aan de grootte en de doelgroep van de woning.

De hoge dichtheid van de appartementen maakt het mogelijk om voldoende draagvlak te creeeren voor een bescheiden aantal faciliteiten. Zo is er in het midden van het blok ruimte opengelaten voor bijvoorbeeld een eetcafe of gemeenschappelijke ruimte of waar een kinderopvang gehuisvest zou kunnen worden.

Belangrijk is de nadruk op een sterke identiteit. Op de schaal van de stad vormen de woningen een stedelijk blok. Op de schaal van het woningblok zelf heeft iedere woning zijn eigen specifieke kwaliteiten, waardoor ze niet vergelijkbaar zijn. Gelijk, maar toch anders.

Voor de houten- constructie is gekozen voor een vaste overspanningsmaat. De gevels op het noorden zijn voornamelijk gesloten, voorzien van slechts enkele ramen. Ze verzorgen de stabiliteit van het gebouw. In deze gevel zijn tevens de diagonale houten drukstaven, in het zicht, opgenomen als onderbreking van de gevelbekleding. Dat maakt het mogelijk meer vrijheid te verkrijgen voor de overige gevelindelingen en de plattegronden.

Voor de zuidgevels is een systeem ontwikkeld als invulling van de puien. Panelen van verschillende materialen en/of kleuren kunnen hierin eenvoudig, vanaf de binnenzijde van de woning, door de bewoners vervangen worden.

De gesloten noordgevels creeeren tevens de benodigde privacy ten opzichte van de tegenoverliggende zuidgevels. De oost- en westgevels waarborgen door een afwijkende behandeling ook deze privacy.  Deze ingrepen geven de gevels een eigen karakter aan elke zijde van het woonblok.

Hiermee is gezorgd voor een duurzame energiebalans in de woningen. De open zuidgevels nemen de warmte op in de woning, en de dichte, dikke noordgevel houdt deze vast.

Tijdens het ontwerpproces zijn al deze aspecten, apart en tegelijkertijd ontwikkeld, en hebben zo een duidelijke invloed hebben gehad op het eindresultaat.